Delo na sestavnih delih balona (12.3.2018)

Danes smo nadaljevali z delom na sestavljanju posameznih delov za celoten sistem stratosferskega balona. Aktivne so bile kar tri skupine: APRS tracker, Telemetrija in Foto-Video.

1. APRS

Prototip APRS trackerja smo zagnali in ga uspešno poslušali na voki-tokiju. Naslednjič bomo avdio signal iz sprejemnika priklopili še na računalnik in signal dekodirali. Za danes je bistven uspeh, da smo dobili iz oddajnika packet radio.

2. Telemetrija

Za potrebe LoRa telemetrije smo pričeli z izdelavo FoamyHelix antene in odsevnika za radar. Pisker antene nekako ni najbolje uspel, saj je bil material (selitac izolacijska pena) po eni strani pretanek, po drugi pa prečvrst in se ni dal oblikovati v lepe valje. Prihodnjič bomo preizkusili z drugašnim materialom. Odsevnik za radar je pa lepo uspel po sistemu sendviča: Alu folija / depron / Alu folija.

3. Foto-Video

Največ zabave je bilo seveda pri izdelavi, še več pa pri preizkušanju foto-video “bunke”. V stiroporasto bunko smo zaprli GoPro kamero, popravili izrez, da ni motil vidnega kota in vse skupaj fiksirali s 3D natisnjenim nosilcem ob pomoči vročega lepila. Sledil je živ preizkus z metanjem skozi okno dva nadstropja nižje. Kamera je preizkus preživela, nosilec pa malo manj. Na srečo je bil le prototip in za prihodnjič bomo natisnili močnejšega. Material je PETG, natisnjeno pa je bilo na 3D tiskalniku v menotrjevi delavnici.

Tule je kratek posnetek:

Nekaj utrinkov današnjega srečanja je tudi v priloženi galeriji:

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja