NM-PM

NM-PM ali Novo mesto, pametno mesto je projekt, pri katerem bo Scidrom odigral ključno vlogo z izgradnjo odprte ionfrastrukture, dostopne vsem zainteresiranim za področje interneta stvari IoT in vsega, kar spada poleg za uporabo v neprofitnih in raziskovalnih dejavnostih. Pri tem bomo zbirali podatke iz senzorjev v okolju in naši življenjjski okolici z namenom izboljšanja življenjskih pogojev in višanja standarda življenja v Novem mestu. Pri tem se bomo seveda veliko naučili, ogromno spoznali in predvsem pridobili praktične izkušnje s tega zanimivega področja.

Za začetek smo postavili dostopne točke za LoRaWAN. To je brezžično omrežje naprav, ki se povezujejo preko LoRa tehnologije v internet. Ena dostopna točka je na Šolskem centru, ena je na Recljevem hribu pri vremenski postaji, tretja pa na Mestnih njivah. S tem je večina centra Novega mesta pokrita. Eno dostopno točko bomo pa postavili še na Gorjance, kjer bo omogočala zajem podatkov iz senzorjev nižje ležečih vasi, vinogradov, sadovnjakov in ostalih zanimivih točk, kjer bo tehnologija lahko omogočila lažje spremljanje, shranjevanje in odločanje na osnovi zbranih odčitkov.

Kot demo aplikacijo je bil potavljken prvi senzor za prašne delce v Novem mestu. Ta se trenutno nahaja v neposredni bližini vremenske postaje in že beleži podatke. Shranjene podatke bomo tudi prenesli v diagram in bo na voljo vsem.

Sestavni deli senzorja za merjenje prašnih delcev PM2,5 in PM10

 

Seszavljen senzor prašnih delcev

 

 

Senzor montiran na prostem

 

 

Antena in dostopna točka na Recljevem hribu

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja