Krkina nagrada SCiDROM-ovcem

V petek, 23. septembra 2022, so naši dijaki Jan Kastelec, Lara Kalin in Jakob Auersperger na slovestni prireditvi v Dvorani Krka, prejeli Krkino nagrado za srednješolske raziskovalne naloge za raziskovalno nalogo z naslovom Izdelava lastnega sistema za proizvodnjo etanola. Raziskovali so pod vodstvom mentorjev: Gorana Pešića, dr. Kostje Makaroviča in Simona Vovka.

Nagrajeni raziskovalci o nalogi:

V naši raziskovalni nalogi smo raziskovali pridobivanje biogoriv. Biogoriva so nefosilna goriva, proizvedena iz organske snovi rastlinskega ali živalskega izvora, kar imenujemo biomasa. 

Bioetanol je trajnostno in okolju prijazno gorivo, ki ga proizvajamo iz škrobne in lignocelulozne mase. Bioetanol ima kar nekaj prednosti: ima višje oktansko število, zmanjšuje raven trdnih delcev, je ogljično nevtralno gorivo, ima nižje cenovno proizvodnjo, lahko ga izdelamo doma in v okolje sprošča do 90 % manj toplogrednih plinov kot fosilna goriva. 

V naši raziskavi smo pridobivali etanol iz treh virov: krompirja, trave in odpadne hrane. Pri postopku smo uporabljali encimsko hidrolizo, fermentacijo in destilacijo. Z encimsko hidrolizo smo pridobili enostavne sladkorje, ki smo jih v procesu fermentacije pretvorili v bioetanol. 
Nastala mešanica je bila zmes alkohola in vode, zato smo jo z uporabo destilacije skoncentrirali na 90 % oziroma na koncentracije, ki so primerne za uporabo v motorjih. V eksperimentu smo največ alkohola pridobili iz krompirja, nato riža, zanemarljive vrednosti pa iz trave.

Nastali bioetanol smo uporabili za delovanje štiritaktnega motorja kosilnice in dvotaktnega motorja škropilnice. Testirali smo mešanice različnih koncentracij bioetanola in 
ugotovili, da je proizvedeni bioetanol primeren za uporabo v motorjih z notranjim izgorevanjem.

Velika zahvala gre šoli, ki je z denarnimi sredstvi pripomogla, da smo svojo raziskovalno nalogo izvedli tudi eksperimentalno v prostorih SCiDROM makerspacea.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja