CANSAT tekmovanje

V petek 12. 4. in soboto 13. 4. se je v Centru Noordung odvijalo tekmovanje CANSAT. Dijaki so tekmovali s svojimi sateliti, s katerimi so zbirali podatke o vremenu in kvaliteti zraka.

Našo ekipo SCiDROM Novo mesto so sestavljali naslednji dijaki: Anže Repše, R3B, Simon Kovačič, R3A, Lenart Bernik, T2A, Srečko Matjaž Berginc T2C, Anže Cerovšek, T2C.

Vsaka ekipa je morala izdelati ohišje satelita po v naprej določenih specifikacijah, ga opremiti s senzorji ter s sistemom oddajanja in sprejemanja podatkov in z ustreznim padalom.

S primarno misijo so morali tekmovalci pridobiti podatke o temperaturi zraka in tlaku, ki se spreminja s 1000 m n. v. proti tlom. Sekundarno misijo so ekipe določile same; od beleženja UV svetlobe, določanje pozicije z GPS sistemom, merjenje količine CO2 itn.

Strokovna žirija, ki so jo sestavljali strokovnjaki iz Fakultete za strojništvo UNI LJ, podjetij Dewesoft in SkyLabs ter Centra Noordung, je naši ekipi SCiDROM dodelila 6,65 točk od 10,00, kar je na koncu zadoščalo za odlično 3. mesto, pri čemer so člani naše ekipe na najbolj iznajdljiv način rešili elektro-tehniške izzive obeh misij.

Iskrene čestitke vsem članom ekipe SCiDROM!

Mentor: Peter Jenič

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja